Dziś zaczynamy serię o dekorowaniu muffinek na urodziny dziecka. Opis i wspaniałe zdjęcia zostały przygotowane przez autorkę bloga http://mysweetdecorations.blogspot.com – Marti. Zacznijmy od przygotowania zielonej, smakowitej trawy…
Przepis na pyszny krem serkowo – maślany:
200 gram miękkiego masła
200 gram serka typu „Twój Smak”
400 gram cukru pudru
łyżeczka aromatu waniliowego
parę kropel barwnika w żelu
Miękkie masło i serek miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy połowę cukru pudru, aromat oraz barwnik. Nie przestając miksować wsypujemy powoli pozostałą część cukru. Jeżeli masa nie jest wystarczająco gęsta – możemy dodać jeszcze trochę cukru.
Trawa na babeczkach, to taki motyw dekoracji, który możemy zaaranżować na wiele sposobów. Babeczkę ozdobioną trawą możemy udekorować na przykład kwiatkami, czekoladowymi motylkami, motywami sportowymi dla fana piłki nożnej, biedronkami lub pszczółkami z masy cukrowej.
Do przygotowania trawy potrzebna będzie końcówka dekoratorska (tylka) płaska, z otworami, np. firmy Wilton #233, woreczek do kremu, barwnik spożywczy w żelu Wilton, które można nabyć w zestawie, lub osobno, np. w kolorze intensywnej zieleni (jak na zdjęciu) lub, mniej intensywne, w kolorze zieleni liści.
Zabarwiony krem do dekoracji, (np. serkowo-maślany lub śmietana kremówka), nakładamy do woreczka, delikatnie przyciskamy od góry tak, aby krem znalazł się na dole tylki i aby pozbyć się powietrza. Zawiązujemy. Dokładny opis nakładania kremu i wykorzystania tylki można znaleźć tutaj.
Nakładanie kremu na babeczkę zaczynamy na dole, przy samej papilotce. Możemy też wybrać papilotki tak, aby stanowiły spójny motyw z ozdobami, które wykorzystamy, np. papilotki z motywem sportowym lub papilotki z motywem biedronki.
Worek trzymamy w prawej dłoni, a lewą ręką dosyć mocno go ściskamy. Przykładamy tylkę blisko do babeczki, wyciskamy krem i odsuwamy szybkim energicznym ruchem.
Nakładamy krem wokół babeczki, blisko papilotki, jedno przyłożenie obok drugiego, aż utworzy nam się „gniazdo”.
Następnie przechodzimy wyżej, dekorując w ten sam sposób kolejną warstwę. Na samym końcu dekorujemy w ten sam sposób czubek babeczki.
Babeczkę możemy udekorować tak jak na zdjęciach, czyli żeby źdźbła były wysokie, „roztrzepane”, ale jeżeli wolimy, możemy też ozdobić babeczkę tak, aby były krótkie i równe.
O tym, jak przygotować śliczną biedronkę z masy cukrowej przeczytasz w następnym naszym wpisie. Fotoinstrukcję wykonania wesołej pszczółki znajdziesz tutaj.