Jak udekorować tort na Wielkanoc?
Przeczytaj poradnik przygotowany przez Panią Justynę Chojnacką, specjalistkę dekorowania tortów w stylu angielskim (masą cukrową).
Zdjęcia: Marcin Milewski MM Creative.
* * *
Do wykonania tortu wielkanocnego będą nam potrzebne:
narzędzia: wałek do ciasta, ostry nóż lub skalpel, wykrawaczki na sprężynce kwiatki, wykałaczki, pędzelek, szpachla do wygładzania lukru;
produkty: 20 ml wody, cukier puder, perełki cukrowe, masa cukrowa ( w różnych kolorach) i/lub barwniki spożywcze.
Wcześniej upieczony biszkopt nasączamy ponczem i przekładamy ulubionym kremem. Szczeliny i nierówności wyrównujemy kremem maślanym. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, aby masło stwardniało. Dzięki tej czynności będzie nam łatwiej obłożyć tort masą cukrową, w dodatku zapobiegniemy procesowi rozpuszczania lukru przez wszystkie kremy, które nie mają w składzie tłuszczu zwierzęcego.
Przygotowujemy lukier plastyczny rozgrzewając go w dłoniach, ewentualnie dodajemy barwnika spożywczego, aby uzyskać pożądany kolor. Na tort o średnicy 20 cm potrzebujemy koło 750 g ? 1 kg masy cukrowej, aby móc ją równomiernie rozłożyć na cieście.
Wałkujemy lukier na grubość koło 3 mm podsypując cukrem pudrem. Przenosimy lukier na ciasto.
Wyrównujemy szpachelką i odcinamy zbędny lukier.
Z rozwałkowanego lukru innego koloru wycinamy pasek o szerokości 2 cm.
Brzegi tortu smarujemy za pomocą pędzelka odrobiną wody, przyklejamy lukrową tasiemkę.
Z pozostałej części robimy kokardkę, składając 2 końce paska do środka i kładąc na tym pionowo dodatkowy pasek lukru.
Modelujemy kokardę palcami i również za pomocą wody przyklejamy do tortu.
Z rozwałkowanego limonkowego i różowego lukru wycinamy kwiatki za pomocą wykrawaczki na sprężynce.
Do kwiatków przyklejamy cukrowe perełki.
Dekorujemy tort kwiatkami.
Przystępujemy do wykonania baranka. Z kilku kulek białego lukru formujemy wełnę baranka, sklejamy kulki ze sobą.
Z lukru w odcieniu cielistym robimy pyszczek i uszka, pomagając sobie wykałaczką. Rolujemy szary lukier i wyginamy na kształt rogów.
Wszystkie elementy zespajamy ze sobą za pomocą niewielkiej ilości wody.
Przechodzimy do pracy nad zajączkiem. Z beżowego lub brązowego lukru formujemy głowę i tułów.
Nożykiem wycinamy uszy. Rolujemy cienko masę cukrową, odcinamy 2 elementy długości koło 2 cm, łączymy ze sobą końce każdego z nich, dzięki czemu mamy elementy tylnych nóg zająca.
Z 4 małych kuleczek formujemy łapki, używając do pomocy wykałaczki. Całość uzupełniamy ogonkiem, oczkami i noskiem.
Na koniec wykonujemy kurczaczka. Z żółtego lukru robimy głowę i formujemy kuperek.
Z pasków lukru formujemy skrzydełka i czuprynę. Z czerwonego lukru robimy nóżki i dzióbek.
Dekorujemy tort ozdobami.