TORT NA WIELKANOC

13 marca 2013

Tort na Wielkanoc

Tort na Wielkanoc

Jak udekorować tort na Wielkanoc?

 

Przeczytaj poradnik przygotowany przez Panią Justynę Chojnacką, specjalistkę dekorowania tortów w stylu angielskim (masą cukrową).

Zdjęcia: Marcin Milewski MM Creative.

*   *   *

Do wykonania tortu wielkanocnego będą nam potrzebne:
narzędzia: wałek do ciasta, ostry nóż lub skalpel, wykrawaczki na sprężynce kwiatki, wykałaczki, pędzelek, szpachla do wygładzania lukru;
produkty: 20 ml wody, cukier puder, perełki cukrowe, masa cukrowa ( w różnych kolorach) i/lub barwniki spożywcze.

Wcześniej upieczony biszkopt nasączamy ponczem i przekładamy ulubionym kremem. Szczeliny i nierówności wyrównujemy kremem maślanym. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, aby masło stwardniało. Dzięki tej czynności będzie nam łatwiej obłożyć tort masą cukrową, w dodatku zapobiegniemy procesowi rozpuszczania lukru przez wszystkie kremy, które nie mają w składzie tłuszczu zwierzęcego.

Przygotowujemy lukier plastyczny rozgrzewając go w dłoniach, ewentualnie dodajemy barwnika spożywczego, aby uzyskać pożądany kolor. Na tort o średnicy 20 cm potrzebujemy koło 750 g ? 1 kg masy cukrowej, aby móc ją równomiernie rozłożyć na cieście.

Barwienie masy cukrowej

Barwienie masy cukrowej

 Wałkujemy lukier na grubość koło 3 mm podsypując cukrem pudrem. Przenosimy lukier na ciasto.

Obłożenie tortu masą cukrową

Obłożenie tortu masą cukrową

 Wyrównujemy szpachelką i odcinamy zbędny lukier.

Tort z masą cukrową

Tort z masą cukrową

Z rozwałkowanego lukru innego koloru wycinamy pasek o szerokości 2 cm.

Brzegi tortu smarujemy za pomocą pędzelka odrobiną wody, przyklejamy lukrową tasiemkę.

Z pozostałej części robimy kokardkę, składając 2 końce paska do środka i kładąc na tym pionowo dodatkowy pasek lukru.

Modelujemy kokardę palcami i również za pomocą wody przyklejamy do tortu.

Kokardka z masy cukrowej

Kokardka z masy cukrowej

Tort z opaską z masy cukrowej

Tort z opaską z masy cukrowej

 Z rozwałkowanego limonkowego i różowego lukru wycinamy kwiatki za pomocą wykrawaczki na sprężynce.

Do kwiatków przyklejamy cukrowe perełki.

Kwiatki z masy cukrowej

Kwiatki z masy cukrowej

Kwiatki z lukru plastycznego

Kwiatki z lukru plastycznego

Dekorujemy tort kwiatkami.

Tort udekorowany kwiatkami

Tort udekorowany kwiatkami

 Przystępujemy do wykonania baranka. Z kilku kulek białego lukru formujemy wełnę baranka, sklejamy kulki ze sobą.

Z lukru w odcieniu cielistym robimy pyszczek i uszka, pomagając sobie wykałaczką. Rolujemy szary lukier i wyginamy na kształt rogów.

Wszystkie elementy zespajamy ze sobą za pomocą niewielkiej ilości wody.

Baranek z masy cukrowej

Baranek z masy cukrowej

 Przechodzimy do pracy nad zajączkiem. Z beżowego lub brązowego lukru formujemy głowę i tułów.

Nożykiem wycinamy uszy. Rolujemy cienko masę cukrową, odcinamy 2 elementy długości koło 2 cm, łączymy ze sobą końce każdego z nich, dzięki czemu mamy elementy tylnych nóg zająca.

Z 4 małych kuleczek formujemy łapki, używając do pomocy wykałaczki. Całość uzupełniamy ogonkiem, oczkami i noskiem.

Zajączek z masy cukrowej

Zajączek z masy cukrowej

 Na koniec wykonujemy kurczaczka. Z żółtego lukru robimy głowę i formujemy kuperek.

Z pasków lukru formujemy skrzydełka i czuprynę. Z czerwonego lukru robimy nóżki i dzióbek.

Kurczak z masy cukrowej

Kurczak z masy cukrowej

 Dekorujemy tort ozdobami.

Tort wielkanocny z ozdobami cukierniczymi

Tort wielkanocny z ozdobami cukierniczymi

 

Udekorowany tort na Wielkanoc

Udekorowany tort na Wielkanoc

 

 

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: