
Pięknie wyrośnięty, pulchny biszkopt.
Po pierwsze: SERCE TORTU.
Dobry przepis na biszkopt, to skarb. Dobry biszkopt nie opada. Jest pulchny. Pyszny. I łatwo się robi. I ten taki jest!
Składniki:
- 6 jajek (koniecznie o temperaturze pokojowej, łatwiej się ubiją),
- 3/4 szkl. (170 ml) zwykłego cukru,
- niepełna (210 ml) szkl. mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilka kropel cytryny,
- 1-2 łyżki wody.
Przygotowanie:
- Jajka (całe, ale bez skorupki:))) z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach 7 minut (z zegarkiem w ręku).
- Dodaj kilka kropli z cytryny i wodę. Wymieszaj.
- Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Mieszaj delikatnie przy użyciu trzepaczki.
- Spód tortownicy natłuść masłem lub spryskaj olejem w spray’u. Brzegi tortownicy powinny pozostać suche.
- Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika (160 C) i piecz ok. 10-15 min. (aż wyrośnie). Następnie zwiększ temperaturę do 180 C i piecz jeszcze ok. 15 min. (dwie grzałki). Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem ciasto – jeśli po wyjęciu jest suchy, biszkopt jest gotowy.
- Gdy ciasto lekko ostygnie wyjmij je z piekarnika.
- GOTOWE!
Przepis na dużą tortownicę (śr. 28 cm).

Pięknie wyrośnięty, pulchny biszkopt.