PRZEPIS NA BISZKOPT ALI:)))

8 listopada 2012

Pięknie wyrośnięty, pulchny biszkopt.

Pięknie wyrośnięty, pulchny biszkopt.

Po pierwsze: SERCE TORTU.

Dobry przepis na biszkopt, to skarb. Dobry biszkopt nie opada. Jest pulchny. Pyszny. I łatwo się robi. I ten taki jest!

Składniki:

  • 6 jajek (koniecznie o temperaturze pokojowej, łatwiej się ubiją),
  • 3/4 szkl. (170 ml) zwykłego cukru,
  • niepełna (210 ml) szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kilka kropel cytryny,
  • 1-2 łyżki wody.

Przygotowanie:

  1. Jajka (całe, ale bez skorupki:))) z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach 7 minut (z zegarkiem w ręku).
  2. Dodaj kilka kropli z cytryny i wodę. Wymieszaj.
  3. Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Mieszaj delikatnie przy użyciu trzepaczki.
  4. Spód tortownicy natłuść masłem lub spryskaj olejem w spray’u. Brzegi tortownicy powinny pozostać suche.
  5. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika (160 C) i piecz ok. 10-15 min. (aż wyrośnie). Następnie zwiększ temperaturę do 180 C i piecz jeszcze ok. 15 min. (dwie grzałki). Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem ciasto – jeśli po wyjęciu jest suchy, biszkopt jest gotowy.
  6. Gdy ciasto lekko ostygnie wyjmij je z piekarnika.
  7. GOTOWE!
Przepis na dużą tortownicę (śr. 28 cm).

 

Pięknie wyrośnięty, pulchny biszkopt.

Pięknie wyrośnięty, pulchny biszkopt.

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: