MATA FORMA SILIKONOWA DO MASY CUKROWEJ

przez Marta w dniu 22 maja 2014

ZZ2881230C.jpg MATA FORMA SILIKONOWA DO MASY CUKROWEJ

Mata silikonowa FOLK

Mata silikonowa , to doskonałe rozwiązanie gdy chcemy, aby tort wyglądał perfekcyjnie. Bardzo skraca czas związany z przygotowaniem dekoracji. Na rynku jest coraz więcej dostępnych form, z których wyczarować można wspaniałe dzieła. Amerykańska firma WILTON stale rozszerza swoją serię silikonowych mat.

Jak korzystać z maty silikonowej do fondantu? Wszystko zależy od jakości samej maty/ formy oraz „lepkości” masy cukrowej. Oto kilka wskazówek.

silikonowa mata do masy cukrowej.jpg MATA FORMA SILIKONOWA DO MASY CUKROWEJ

Silikonowa mata do masy cukrowej

Zagnieć masę cukrową, aby stała się miękka. Pamiętaj, mata powinna być idealnie sucha.

Mata silikonowa lukier plastyczny.jpg MATA FORMA SILIKONOWA DO MASY CUKROWEJ

Mata silikonowa lukier plastyczny

Na początek zrób test, aby sprawdzić, jak Twoja masa daje sobie radę. Wciśnij niewielki kawałek masy cukrowej w wybraną formę. Nadmiar masy odetnij suchym nożykiem (może być delikatnie oprószony białą mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną). Odczekaj kilka minut i spróbuj wyjąć masę. Wyszła bez problemu?  - dekoruj tort i nie czytaj dalej:)))) Tę próbę zdała masa Dama Top włoskiej firmy IRCA.

forma silikonowa do tortow.jpg MATA FORMA SILIKONOWA DO MASY CUKROWEJ

Forma silikonowa masy cukrowej

Masa cukrowa.jpg MATA FORMA SILIKONOWA DO MASY CUKROWEJ

Wyjmowanie masy cukrowej z formy silikonowej

FORMA SILIKONOWA DO MASY MATA FORMA SILIKONOWA DO MASY CUKROWEJ

Ozdoby z masy cukrowej

Jeśli jednak mas klei się do formy – skorzystaj z następujących podpowiedzi:

1. Na powierzchnię maty (wgłębienia) suchym pędzelkiem nanieś niewielką ilość białej mąki kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej. Nadmiar strzepnij. Wciśnij masę, wyrównaj powierzchnię, odczekaj kilka minut, wyjmij lub

2. Posmaruj dłonie cieniutką warstwą Planty (biały tłuszcz roślinny), wyrób masę, wciśnij w zagłębienia, wyrównaj, odczekaj kilka minut, wyjmij.

3. Jeśli powyższe podpowiedzi nie dadzą oczekiwanego rezultatu, włóż silikonową formę z masą cukrową na ok. 30 minut do zamrażalnika. W tym przypadku, po wyjęciu masy z formy, warto poczekać kilka godzin, aby masa podeschła i nie odkształciła się podczas dekorowania tortu.

Poprzedni wpis: