DEKOROWANIE ŚWIĄTECZNYCH BABECZEK

12 grudnia 2013

Dekorowanie świątecznych babeczek

Dekorowanie świątecznych babeczek

Dziś o dekorowaniu babeczek w zimowym klimacie. Przepis, wykonanie i nastrojowe zdjęcia – Pani Anna, autorka bloga anulekkkk.blox.pl.

Upiecz babeczki w pięknych papilotkach. Przygotuj czekoladowy krem.

Potrzebne będą:

babeczki

krem czekoladowy

masa cukrowa

stempelek Płatek śniegu

jadalny brokat

Babeczki w papilotkach

Babeczki w papilotkach

Stempelek Płatek śniegu

Stempelek Płatek śniegu

Masa cukrowa. Płatek śniegu

Masa cukrowa. Płatek śniegu

Ozdabianie świątecznych babeczek

Ozdabianie świątecznych babeczek

Rozwałkuj masę cukrową na grubość ok. 3 mm. Za pomocą wykrawaczki/ stempelka wytnij kształt płatka  śniegu. Delikatnie naciśnij tłoczek stempelka, aby odcisnąć na nim wzór. Poczekaj kilka godzin, aż masa podeschnie, a płatek stanie się sztywny.

Przygotuj krem czekoladowy (przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com):

250 g śmietanki 30 lub 36%

250 g czekolady deserowej

Pokrusz czekoladę. Umieść śmietankę w garnuszku i mocno podgrzej, zdejmij z palnika przed samym zagotowaniem. Dodaj czekoladę, mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Wystudź do momentu, aż czekoladę będzie można wyciskać rękawem cukierniczym. Przed samym przełożeniem do woreczka do dekorowania, ubij chwilę końcówką do ubijania białek.

Przełóż krem do woreczka. Dekoruj babeczki końcówką dekoratorską (tylką) 1M. O technice korzystania z woreczka i tylek – przeczytasz tutaj.

Ozdób całość płatkami śniegu z masy cukrowej, obsyp skrzącym się brokatem.

Babeczka z czekoladowym kremem

Babeczka z czekoladowym kremem

Świąteczna babeczka

Świąteczna babeczka

Zimowa babeczka z płatkiem śniegu

Zimowa babeczka z płatkiem śniegu

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: