Dziś o dekorowaniu babeczek w zimowym klimacie. Przepis, wykonanie i nastrojowe zdjęcia – Pani Anna, autorka bloga anulekkkk.blox.pl.
Upiecz babeczki w pięknych papilotkach. Przygotuj czekoladowy krem.
Potrzebne będą:
babeczki
krem czekoladowy
Rozwałkuj masę cukrową na grubość ok. 3 mm. Za pomocą wykrawaczki/ stempelka wytnij kształt płatka śniegu. Delikatnie naciśnij tłoczek stempelka, aby odcisnąć na nim wzór. Poczekaj kilka godzin, aż masa podeschnie, a płatek stanie się sztywny.
Przygotuj krem czekoladowy (przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com):
250 g śmietanki 30 lub 36%
250 g czekolady deserowej
Pokrusz czekoladę. Umieść śmietankę w garnuszku i mocno podgrzej, zdejmij z palnika przed samym zagotowaniem. Dodaj czekoladę, mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Wystudź do momentu, aż czekoladę będzie można wyciskać rękawem cukierniczym. Przed samym przełożeniem do woreczka do dekorowania, ubij chwilę końcówką do ubijania białek.
Przełóż krem do woreczka. Dekoruj babeczki końcówką dekoratorską (tylką) 1M. O technice korzystania z woreczka i tylek – przeczytasz tutaj.
Ozdób całość płatkami śniegu z masy cukrowej, obsyp skrzącym się brokatem.