Dziś krótko o tym, jak szybko i precyzyjnie nanosić lukier, krem na pierniczki, ciasteczka lub torty.
Potrzebujesz:
Końcówkę dekoratorską (tylkę). Jest ich ogromny wybór. Mają swoje „rozmiary”. W kolejnych postach będę szczegółowo opisywać ich rodzaje. Do pierniczków, aby uzyskać linie (kontury), polecam tylkę #2 lub #3.
Woreczki do kremów/ lukrów (mogą być jedno- lub wielorazowe).
Adapter (tzw. coupler) – opcja. Przydaje się, jeśli planujesz zmieniać końcówki podczas dekorowania wypieków tym samym kolorem lukru. Adapter pozwala na zmianę końcówki dekoratorskiej na zewnątrz woreczka z kremem. W przeciwnym razie musisz przygotować tyle woreczków z lukrem, ile tylek planujesz użyć (w takim przypadku tylkę wkłada się do środka woreczka).
Po pierwsze: odkręć nakrętkę z adaptera. Adapter włóż do środka woreczka, najgłębiej jak się da.
Po drugie: zaznacz miejsce, gdzie zaczyna się gwint. Wyjmij adapter. Odetnij nożyczkami końcówkę woreczka. Rada: zawsze lepiej odcinać woreczek po mniejszym kawałku, niż raz za mocno (adapter może wypadać).
Po trzecie: włóż adapter do woreczka. Od zewnętrznej strony nałóż na adapter końcówkę dekoratorską.
Po czwarte: przykręć nakrętkę od adaptera:)
Po piąte: wywiń część (ok. połowy) woreczka na zewnątrz.
Po szóste: nałóż do woreczka krem lub lukier (maks. do 2/3 wysokości) zakręć delikatnie górną część woreczka i zepnij ściśle gumką, aby lukier nie wypłynął górą.
GOTOWE !!!
PS Lukier dość szybko zasycha, dlatego jeśli planujesz przerwę w dekorowaniu, włóż do szklanki zwilżony ręcznik papierowy. Do tak przygotowanego naczynia możesz odkładać woreczek z lukrem na kilka godzin lub nawet dni.