Jeśli Twoje pierniczki mają wyglądać, tak jak na zdjęciu, koniecznie zrób śnieżnobiały lukier wg sprawdzonego przepisu:
400 g cukru pudru
40 ml (30 gr) pasteryzowanego białka w proszku
100 ml ciepłej wody
Miksuj jeszcze przez 3-5 min. na wysokich obrotach, tak aby masa była sztywna (jak dobrze ubita piana z białek).
Ten lukier na zdjęciu jest ciut za gęsty.
Jeśli uznasz, że lukier jest za sztywny, dodaj bardzo ostrożnie (z naciskiem na BARDZO) ciepłej wody. Zamieszaj. Sprawdź.
Aby uzyskać ładne, zwarte linie powinien mieć konsystencję podobną do tej:
Tak przygotowany lukier może stać w lodówce do miesiąca. Warunek: musi być szczelnie zamknięty. W przeciwnym razie zastygnie na kamień….
Lukier możesz zabarwić barwnikami spożywczymi. W tym celu zanurz czystą wykałaczkę w słoiczku z żelowym barwnikiem i dodaj do lukru. Zamieszaj łyżką. Barwnik dodawaj powoli (za każdym razem używaj nowej wykałaczki, aby nie zanieczyścić zawartości słoiczka).
Aby Twoje linie na pierniczkach były precyzyjne – możesz skorzystać z końcówki dekoratorskiej – o tym w kolejnym poście🙂
PS. Lukier NIE LUBI tłuszczu – dlatego wszystkie akcesoria muszą być idealnie czyste. Nie dodawaj też aromatów na bazie olejków.