SMAKOWITA CHOINKA Z PIERNIKÓW, CZ. I

11 grudnia 2012

Pierniczkowa choinka (jeszcze bez ozdób)

Pierniczkowa choinka (jeszcze bez ozdób)

Dziś postanowiłam zaszaleć:) Upiekłam pierniczkową choinkę! Jest bardzo prosta w przygotowaniu i szalenie efektowna. Zestaw do przygotowania pierniczkowej choinki 3D firmy Wilton znajdziesz tu.

A więc do dzieła!

Prace należy rozłożyć na dwa dni. W pierwszym dniu pieczemy, w następnym (albo później) dekorujemy. Na każdym etapie warto zaprosić dzieci do zabawy.

Przygotuj ciasto na pierniki, najlepiej takie, które nie wyrasta za bardzo. Dobrze się sprawdza  Przepis na pierniczki.

Zagnieć, rozwałkuj nie za cienko. Wycinaj gwiazdki, najlepiej każdy rozmiar po dwa razy – choinka będzie proporcjonalna.

Upiecz. Wkładaj do piekarnika podobnej wielkości gwiazdki – będą się równo piekły. Odłóż gotowe pierniczki na kratkę do wystudzenia.

Jutro – techniki dekorowania:))

Piernikowe ciasto, w sam raz na choinkę 3D!

Piernikowe ciasto, w sam raz na choinkę 3D!

Czas na świąteczną choinkę!

Zestaw foremek gwiazdki, choinka 3D, Wilton

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: