Dziś pomysł na ozdabianie muffinek dekoracją z masy cukrowej. W roli głównej: KOLOROWA BIEDRONKA:) W sam raz na słodkie urodziny.Pamiętajcie, aby przygotować co najmniej tyle biedronek, ilu będzie małych gości!!!
Opis, zdjęcia, wykonanie – Marti, autorka bloga http://mysweetdecorations.blogspot.com.
Biedronka z masy cukrowej to urocza ozdoba na babeczki albo tort.
Do przygotowania biedronki potrzebujemy masy cukrowej: czerwonej, czarnej i białej (lub białego marcepanu), oraz czarnego jadalnego pisaka (flamastra) do dekoracji.
Jeżeli biedronkami chcemy udekorować babeczki, możemy upiec muffinki wcześniej w kolorowych papilotkach w biedronki.
Ze względu na to, że świeża, dobrej jakości masa cukrowa jest lekko klejąca, warto przygotowywać wszystkie dekoracje z masy cukrowej (nie tylko biedronkę) na specjalnej nieprzywierającej macie.
Z czerwonej masy cukrowej formujemy kształt jajka.
Z czarnej masy cukrowej formujemy kulę (wielkości mniej więcej połowy naszego jajka).
Z białej masy cukrowej (lub marcepanu) formujemy dwie małe kuleczki (oczy biedronki).
Przy pomocy nożyka do masy cukrowej odcinamy fragment czarnej kuli oraz fragment czerwonego jajka tak, aby płaskimi stronami mogły do siebie przylegać.
Tępą stroną nożyka formujemy lekkie zagłębienie wzdłuż czerwonej masy? oddzielając w ten sposób skrzydełka.
Przy pomocy pędzelka nakładamy delikatnie na płaską część klej spożywczy i ostrożnie sklejamy dwie części.
Kuleczki z masy cukrowej rozpłaszczamy i przy pomocy kleju przyklejamy do czarnej części ? tworząc w ten sposób oczy.
Flamastrem (pisakiem) do dekoracji tortów domalowujemy kropki na oczach, kropki na skrzydełkach oraz zaznaczamy zagłębienie pomiędzy skrzydełkami.
O tym, jak ozdobić muffinkę jadalną trawą:) przeczytasz tutaj.