
Apetyczne kolory.
Jeśli masz duszę eksperymentatora lub po prostu potrzebujesz konkretnego koloru „na już” – pomieszaj kilka barwników spożywczych. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek:)
Zacznij od koloru bazowego, następnie powoli dodawaj drugi barwnik. Bądź pewna, że przygotowujesz odpowiednią ilość kremu – trudno Ci będzie uzyskać drugi raz taki sam odcień!
Aha, wszystkie wymienione barwniki, to żelowe barwniki renomowanej amerykańskiej firmy WILTON.

Aksamitka.
AKSAMITKA: Żółty cytrynowy + Pomarańczowy.
***

Antyczne złoto.
ANTYCZNE ZŁOTO: niezwykle mała ilość Zieleni Liści + Żółty złocisty.
***

Ciepły żółty.
CIEPŁY ŻÓLTY: Żołty złocisty + odrobina Brązowego.
***

Granatowy.
GRANATOWY: Błękit królewski + CZARNY.
***

Koral.
KORAL: Kremowa brzoskwinia + odrobina Różowego lub Pomarańczowego i odrobina Różowego.
***

Lawendowy.
LAWENDOWY: Różowy + Fiolet.
***

Limonka.
LIMONKA: 9 części żółty cytrynowy + 1 część Zieleń liści.
***

Malinowy.
MALINOWY: Różowy + Czerwony.
***

Rdzawy.
RDZAWY: Pomarańczowy + Czerwony + Brązowy.
***

Szary.
SZARY: odrobina Czarnego + biały krem.
***

Śliwkowy.
ŚLIWKOWY: Fiolet + odrobina Świątecznej czerwieni.
***

Woda.
WODA: Błękit nieba + Zieleń liści.
***

Zieleń jadeitowa.
ZIELEŃ JADEITOWA: Zieleń liści + Błękit królewski + odrobina Czarnego.
***

Zieleń mchu.
ZIELEŃ MCHU/ AWOKADO: Zieleń mchu lub Fiolet + Żółty cytrynowy.
***

Zieleń Morska/ Turkusowy
ZIELEŃ MORSKA/ TURKUSOWY: Zieleń morska lub Żółty cytrynowy + Błękit nieba.
***

Zieleń myśliwska.
ZIELEŃ MYŚLIWSKA: Soczysta zieleń + odrobina Czarnego.
***
Na podstawie informacji www.wilton.com.