Jeśli masz duszę eksperymentatora lub po prostu potrzebujesz konkretnego koloru „na już” – pomieszaj kilka barwników spożywczych. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek:)
Zacznij od koloru bazowego, następnie powoli dodawaj drugi barwnik. Bądź pewna, że przygotowujesz odpowiednią ilość kremu – trudno Ci będzie uzyskać drugi raz taki sam odcień!
Aha, wszystkie wymienione barwniki, to żelowe barwniki renomowanej amerykańskiej firmy WILTON.
AKSAMITKA: Żółty cytrynowy + Pomarańczowy.
***
ANTYCZNE ZŁOTO: niezwykle mała ilość Zieleni Liści + Żółty złocisty.
***
CIEPŁY ŻÓLTY: Żołty złocisty + odrobina Brązowego.
***
GRANATOWY: Błękit królewski + CZARNY.
***
KORAL: Kremowa brzoskwinia + odrobina Różowego lub Pomarańczowego i odrobina Różowego.
***
LAWENDOWY: Różowy + Fiolet.
***
LIMONKA: 9 części żółty cytrynowy + 1 część Zieleń liści.
***
MALINOWY: Różowy + Czerwony.
***
RDZAWY: Pomarańczowy + Czerwony + Brązowy.
***
SZARY: odrobina Czarnego + biały krem.
***
ŚLIWKOWY: Fiolet + odrobina Świątecznej czerwieni.
***
WODA: Błękit nieba + Zieleń liści.
***
ZIELEŃ JADEITOWA: Zieleń liści + Błękit królewski + odrobina Czarnego.
***
ZIELEŃ MCHU/ AWOKADO: Zieleń mchu lub Fiolet + Żółty cytrynowy.
***
ZIELEŃ MORSKA/ TURKUSOWY: Zieleń morska lub Żółty cytrynowy + Błękit nieba.
***
ZIELEŃ MYŚLIWSKA: Soczysta zieleń + odrobina Czarnego.
***
Na podstawie informacji www.wilton.com.