CIASTECZKA NA WIELKANOC

25 marca 2013

Ciasteczka na Wielkanoc

Ciasteczka na Wielkanoc

Długo szukałam tego przepisu. Wiedziałam, że gdzieś musi być:)))).

Ciasteczka miały być mocno czekoladowe, pyszne i co ważne  – powinny zachować kształt po upieczeniu.

Te w dodatku robi się szybko i przyjemnie. Ciasto jest mięciutkie, idealnie się rozwałkowuje i wycina.

*****

Składniki:

250 g miękkiego masła

50 g Planty (biały tłuszcz roślinny)

300 g zwykłego cukru

2 jajka

ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy

1 łyżeczka soli

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

60 g kakao

375 g mąki plus jeszcze trochę

Masło, Plantę i cukier wymieszaj za pomocą miksera. Dodaj jajka i wanilię. Miksuj.

Dodaj proszek do pieczenia i sól. Mieszaj. Czas na dodanie kakao. Miksuj. Dodawaj po 100 g mąki. Jeśli ciasto będzie za miękkie, podsyp mąką.

Poszukaj ulubionych wykrawaczek. Wybrałam bardzo wygodną foremkę z serii Comfort Grip w kształcie zajączka.

Comfort Grip zajączek

Comfort Grip zajączek

Oprósz blat mąką, rozwałkuj ciasto (nie za cienko), wycinaj ciasteczka.

Przepis na czekoladowe ciasteczka

Przepis na czekoladowe ciasteczka

Piecz ok. 6 min w temp. 190 C – ciasteczka powinny być lekko miękkie przy wyjmowaniu. Ostrożnie przełóż je na kratkę do ostygnięcia.

Upieczone czekoladowe ciasteczka

Upieczone czekoladowe ciasteczka

Upieczone ciasteczka

Upieczone ciasteczka

Dekoruj:))

Jeśli masz mało czasu polecam szablony do dekorowania ciast i ciasteczek. Idealnie nadają się do ozdabiania tortów, serników, czy pierniczków.

Źródło przepisu: www.lilaloa.com

Ozdobiony zajączek

Ozdobiony zajączek

 

 

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: