Długo szukałam tego przepisu. Wiedziałam, że gdzieś musi być:)))).
Ciasteczka miały być mocno czekoladowe, pyszne i co ważne – powinny zachować kształt po upieczeniu.
Te w dodatku robi się szybko i przyjemnie. Ciasto jest mięciutkie, idealnie się rozwałkowuje i wycina.
*****
Składniki:
250 g miękkiego masła
50 g Planty (biały tłuszcz roślinny)
300 g zwykłego cukru
2 jajka
ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g kakao
375 g mąki plus jeszcze trochę
Masło, Plantę i cukier wymieszaj za pomocą miksera. Dodaj jajka i wanilię. Miksuj.
Dodaj proszek do pieczenia i sól. Mieszaj. Czas na dodanie kakao. Miksuj. Dodawaj po 100 g mąki. Jeśli ciasto będzie za miękkie, podsyp mąką.
Poszukaj ulubionych wykrawaczek. Wybrałam bardzo wygodną foremkę z serii Comfort Grip w kształcie zajączka.
Oprósz blat mąką, rozwałkuj ciasto (nie za cienko), wycinaj ciasteczka.
Piecz ok. 6 min w temp. 190 C – ciasteczka powinny być lekko miękkie przy wyjmowaniu. Ostrożnie przełóż je na kratkę do ostygnięcia.
Dekoruj:))
Jeśli masz mało czasu polecam szablony do dekorowania ciast i ciasteczek. Idealnie nadają się do ozdabiania tortów, serników, czy pierniczków.
Źródło przepisu: www.lilaloa.com