CZEKOLADOWE LIZAKI PRZEPIS

5 marca 2013

Czekoladowy lizak.

Czekoladowy lizak.

 Pora na słodkie dla oka i podniebienia CZEKOLADOWE LIZAKI.

Genialnie proste w przygotowaniu, bardzo efektowne.

Czas pracy (lekkiej i przyjemnej): 10 minut.

Czekoladowe lizaki - przygotowanie.

Czekoladowe lizaki – przygotowanie.

Przygotuj:

Białą lub ciemną czekoladę. Biała doskonale nadaje się do barwienia. Idealnie sprawdzą się różnokolorowe pastylki czekoladowe Candy Melts.

Barwniki do czekolady.

Plastikową foremkę do czekoladowych lizaków.

Patyczki do lizaków.

Foremka do czekoladowych lizaków w kształcie ust.

Foremka do czekoladowych lizaków w kształcie ust.

Barwniki do czekolady.

Barwniki do czekolady.

Rozpuść czekoladę na parze lub w kuchence mikrofalowej. Uważaj, aby czekolada nie była zbyt gorąca – utraci połysk.

Rozpuszczona czekolada.

Rozpuszczona czekolada.

Dodaj niewielką ilość barwnika. Zamieszaj.

Baw się kolorem, łącz czerwony z pomarańczowym – otrzymasz piękny koral.

Więcej na temat mieszania barwników znajdziesz tu.

Barwienie czekolady.

Barwienie czekolady.

Wlej ostrożnie płynną masę czekoladową do foremek.

Napełnianie foremek do czekoladowych lizaków.

Napełnianie foremek do czekoladowych lizaków.

Włóż patyczek do 3/4 wysokości lizaka.

Wyrównaj powierzchnię.

Czekoladowe lizaki w foremkach.

Czekoladowe lizaki w foremkach.

Włóż foremki do lodówki.

Gdy masa zastygnie – wyjmij lizaki z foremki – odchodzą bardzo łatwo.

Czekoladowy lizak w kształcie ust.

Czekoladowy lizak w kształcie ust.

Siądź i czekaj na oklaski:))))

Czekoladowy lizak.

Czekoladowy lizak.

 

PS 1 Czekoladowe lizaki robią furorę na przyjęciach urodzinowych dla najmłodszych.

PS 2 Foremki do czekoladek mają bardzo różne kształty – łatwo można wybrać odpowiedni wzór do okazji.

PS 3 Tak przygotowane czekoladki, to doskonała dekoracja do tortów.

Poprzedni wpis:

Kolejny wpis: