Pora na słodkie dla oka i podniebienia CZEKOLADOWE LIZAKI.
Genialnie proste w przygotowaniu, bardzo efektowne.
Czas pracy (lekkiej i przyjemnej): 10 minut.
Przygotuj:
Białą lub ciemną czekoladę. Biała doskonale nadaje się do barwienia. Idealnie sprawdzą się różnokolorowe pastylki czekoladowe Candy Melts.
Plastikową foremkę do czekoladowych lizaków.
Rozpuść czekoladę na parze lub w kuchence mikrofalowej. Uważaj, aby czekolada nie była zbyt gorąca – utraci połysk.
Dodaj niewielką ilość barwnika. Zamieszaj.
Baw się kolorem, łącz czerwony z pomarańczowym – otrzymasz piękny koral.
Więcej na temat mieszania barwników znajdziesz tu.
Wlej ostrożnie płynną masę czekoladową do foremek.
Włóż patyczek do 3/4 wysokości lizaka.
Wyrównaj powierzchnię.
Włóż foremki do lodówki.
Gdy masa zastygnie – wyjmij lizaki z foremki – odchodzą bardzo łatwo.
Siądź i czekaj na oklaski:))))
PS 1 Czekoladowe lizaki robią furorę na przyjęciach urodzinowych dla najmłodszych.
PS 2 Foremki do czekoladek mają bardzo różne kształty – łatwo można wybrać odpowiedni wzór do okazji.
PS 3 Tak przygotowane czekoladki, to doskonała dekoracja do tortów.