
Czekoladowy lizak.
Pora na słodkie dla oka i podniebienia CZEKOLADOWE LIZAKI.
Genialnie proste w przygotowaniu, bardzo efektowne.
Czas pracy (lekkiej i przyjemnej): 10 minut.

Czekoladowe lizaki – przygotowanie.
Przygotuj:
Białą lub ciemną czekoladę. Biała doskonale nadaje się do barwienia. Idealnie sprawdzą się różnokolorowe pastylki czekoladowe Candy Melts.
Plastikową foremkę do czekoladowych lizaków.

Foremka do czekoladowych lizaków w kształcie ust.

Barwniki do czekolady.
Rozpuść czekoladę na parze lub w kuchence mikrofalowej. Uważaj, aby czekolada nie była zbyt gorąca – utraci połysk.

Rozpuszczona czekolada.
Dodaj niewielką ilość barwnika. Zamieszaj.
Baw się kolorem, łącz czerwony z pomarańczowym – otrzymasz piękny koral.
Więcej na temat mieszania barwników znajdziesz tu.

Barwienie czekolady.
Wlej ostrożnie płynną masę czekoladową do foremek.

Napełnianie foremek do czekoladowych lizaków.
Włóż patyczek do 3/4 wysokości lizaka.
Wyrównaj powierzchnię.

Czekoladowe lizaki w foremkach.
Włóż foremki do lodówki.
Gdy masa zastygnie – wyjmij lizaki z foremki – odchodzą bardzo łatwo.

Czekoladowy lizak w kształcie ust.
Siądź i czekaj na oklaski:))))

Czekoladowy lizak.
PS 1 Czekoladowe lizaki robią furorę na przyjęciach urodzinowych dla najmłodszych.
PS 2 Foremki do czekoladek mają bardzo różne kształty – łatwo można wybrać odpowiedni wzór do okazji.
PS 3 Tak przygotowane czekoladki, to doskonała dekoracja do tortów.